Chrámecké červené a bílé víno
Poctivá česká vína z vlastních vinic v Českém středohoří

Ivan Váňa (25. 11. 1941 - 31. 10. 2021) - velký český vinař a vizionář

Studium

Ivan Váňa ač narozen v Praze pochází z rodiny sedláků z Pošumaví a z Táborska. Svůj vztah k zahradnictví, ovocnářství a později i vinařství získával prací na rodinné zahradě, cestováním a poznáváním zemědělské krajiny. Již jako čtrnáctiletý odešel v roce 1955 do Mělníka na Střední ovocnicko-vinařskou školu. Mladý ovocnář Ivan VáňaMělnická škola v roce 2015 oslavila své 130 výročí a studovali na ní téměř všichni čeští vinaři. Ivan Váňa byl přirozeně manuálně šikovný a brzy si získal pověst zdatného pracovníka a ovocnáře. Na Mělníce poznal též svou budoucí ženu Evu, o dva roky mladší. Mladý vinař na praxi v BulharskuPo ukončení střední školy se vrátil do rodné Prahy, kde studoval v Suchdole na Vysoké školu zemědělské. Mezitím se také oženil a narodily se mu první dvě dcery. Po vysoké škole pracoval jeden rok jako zemědělský inženýr v Jednotném zemědělské družstvě Vražkov. I s rodinou bydlel ve vesnici Vražkov pod Řípem. Ve Vražkově se věnoval pěstování chmele. Při svých cestách z Vražkova přes Budyni n/O, Libochovice a Chrámce si nemohl nevšimnout ideálních podmínek pro pěstování ovocných dřevin.

Chrámce

Byl přijat na Státní statek Most, kde se v jednom ze středisek státního statku v Chrámcích rozvíjelo ovocnářství. S rodinou se přestěhoval do Mostu. Ivan Váňa měl zpočátku na starosti rostlinnou a živočišnou výrobu. S výsadbou ovocných dřevin se začal specializovat na ovocnářství a po výsadbě první vinice Anny v roce 1967 také na vinařství. Vinice  byla  pojmenována po třetí dceři Anně, která se narodila v roce 1968. Jméno Anna bylo použito také pro první růžové víno vyrobené v Ivan Váňa vpravo - se spolupracovníky po sklizni v Chrámcích  v roce 1972Chrámcích a dnes se po Anně jmenuje vinárna U sv. Anny v Litvínově. Vinice vysazené v Chrámcích - Kateřina, Lucie, Anna, Vendula, Lenka a Klára se kromě Kateřiny, která byla vyklučena, dochovaly do dnešních dnů a jsou stále plodné. Chrámce představovaly pro Ivana období nadšení, velkého snažení, bádání a hledání. Na své spolupracovníky se často obracel slovy "ty jeden Divochu" a toto rčení se dostalo i do názvu prvního vína vyrobeného v Chrámcích - DIVOCH. Původní stolní víno vyrobené z bulharských hroznů se brzy stalo velmi populárním a dodnes se najdou pamětníci, kteří jej pili v restauraci Severka v Mostě. Po první úrodě bílých hroznů v Chrámcích se Divoch začal vyrábět z chrámeckých hroznů. Tradice Divocha se udržuje dodneška a víno se vyrábí z hroznů odrůd Müller Thrugau a Ryzlink rýnský pod označením Víno bílé Divoch.

Vinice Sv. Vavřince

Po roce 1975 již nebyly vhodné plochy pro výsadbu vinic v Chrámcích, a tak se pozornost vinaře obrátila k Mostu, kde byly historicky doloženy vinice již ve 12. st. Ivan Váňa viděl v okolí nově budovaného Mostu perspektivní polohy a dokázal přesvědčit své nadřízené v Mostě i na krajském úřadě v Ústí nad Labem o budoucnosti révy vinné na Mostecku. Váňův elán a nezdolné pracovní úsilí (pracoval až 12 hodin denně) bylo potřeba při výsadbě první mostecké vinice Sv. Vavřince na ploše 34 ha v letech 1976-1977. Vinice SV. Vavřince v roce 1985 před zatravněnímPo organizačních změnách na statku byl Ivan převeden na vedoucí místo mosteckých vinic. Tím však ztratil možnost osobní kontroly nad chrámeckými vinicemi a výrobou vína. Ve sklepě v Chrámcích jej nahradil jeho kolega vinař a kamarád (též absolvent mělnické zahradnické školy) Josef Lisý, který s ním budoval vinařství již od počátku. Výsadba vinice Sv. Vavřince byla velkým úspěchem, a protože Ivan Váňa byl vždy vizionářem a jeho vize se postupně naplňovaly, nelenil a hledal možnosti pro další výsadbu révu vinné v okolí Mostu. S pracovními úspěchy přišly radosti i rodinné, po třech dcerách Lucii, Kateřině a Anně se narodili synové František (1972) a Jan (1976).

Vinice na výsypkách

Most je oklopen nejen kopci sopečného původu Českého středohoří a Krušnými horami ze západu, ale též umělými navážkami z třísetleté hornické činnosti. Teprve od 60. let 19. st. se výsypky začaly vědomě oživovat a rekultivovat. Sypající se hmota výsypky připomínala dle vzpomínek Ivana Váni jílovitou půdu bílé až šedé barvy v Limbachu v Malých Karpatech. Na výsypce se vysazovaly rychle rostoucí stromy a keře. Cílem bylo co nejdříve "neživou" hmotu ozelenit. Nápad vysadit na výsypce révu vinnou, jakožto kulturní plodinu přinášející úrodu, byl v té době neobvyklý. Za pomoci Severočeských hnědouhelných dolů s.p., Zdeňka Šedivého, Stanislava Štýse, Štěpána Neuberka a Miroslava Procházky a mnohých vinařů, zejména Vojtěcha Cífky z Cechu českých vinařů, se však podařilo záměr zrealizovat, a to i přes opatrné stanovisko Výzkumného ústavu vinohradnického a vinařského v Bratislavě. Výsadbu vinic na výsypce v posledních fázích schvalovacího procesu "posvětil" ředitel Rekultivační výstavy s.p. Josef Hojdar st. V roce 1978 byla vysazena první vinice na výsypce v České republice - Barbora na ploše 10 ha. Následovaly Mariana v roce 1981 a Libuše v roce 1983. Celkem 30 ha na ploše Čepirožské výsypky.

80. léta - boj s "exhaláty" Sklizeň v roce 1987

V 80. letech 20. století dostoupilo znečištění ovzduší na Mostecku svého vrcholu. Oxidy síry a dusíku a další zplodiny hoření z otevřených povrchových dolů, tepelných elektráren a chemického průmyslu v okolí se podepsaly nejen na stavu lesních porostů Krušných hor, ale zasáhly negativně i kvalitu vín vyráběných z hroznů mosteckých vinic. Ivan Váňa ve své malé laboratoři v Čepirozích zkoušel všechny známé metody, aby odstranil neznámé pachy z vín - výrobu červeného vína teplou cestou zahříváním moštu, odkalování bentonitem, čeření aktivním uhlím. Vzorky vín byly analyzovány na plynovém chromatografu na
Vysoké škole chemicko-technologické v Praze a nebyly zjištěny rozdíly oproti vínům z jiných vinařských oblastí, ani přepokládané vyšší obsahy sloučenin síry. Ivan Váňa spolupracoval i s Výzkumným ústavem hnědého uhlí s.p. v Mostě s panem Kusým, který navrhl ochranný postřik hroznů bordeauxskou jíchou. Bordeauxská jícha se dřívě běžně používala ve vinohradnictví v ochraně proti houbovým chorobám. Součástí postřikové jíchy je měď, která při zpracování hroznů redukuje oxidy síry na sulfidy, jež se odstraňují jako sedimenty spolu s vinným kaly při přetáčení již dokvašeného vína. Tím byl problém s exhaláty z 90 % vyřešen.

 Posunem ke zkvalitnění životního prostředí bylo postupné uzvírání již vytěžených dolů, úspěšné ozelenění a další typy rekultivace, v letech 1996-1999 byly odsířeny všechny elektrárny v Severočeském kraji. Také vínu se vrátila dřívější kvalita a v roce 1996 víno Kerner obdrželo zlatou medaili na celostátní výstavě vína Valtické vinné trhy. V období "boje s exhaláty", jak Ivan Váňa sám označuje nelehké pracovní období, si mostecký vinař uvědomil, že kvalitu vína může ovlivnit pouze tehdy, bude-li si víno sám vyrábět. V roce 1987 bylo možné na člena rodiny zakoupit 50 m2 půdy od Okresního úřadu v Mostě na Širokém vrchu. Celá sedmičlenná rodina tehdy pracovala na strmém svahu Širokého vrchu, klučila nálety, obnovovala terasy, hloubila jámy pro sazenice, nosila kompost a vysazovala. Jednotlivé části byly pojmenovány - Matčina, Velikonoční a Skalní. Dnes je první soukromá vinice Ivana Váni součástí většího celku zvaného viniční trať Matčina.

Po revoluciSklizeň Zweigeltrebe v roce 2005

V roce 1989 se Ivanu Váňovi splnil dávný sen - stát se svobodným občanem svobodného státu a moci svobodně podnikat. Začátky nebyly jednoduché, měl vinici o rozloze 0,5 ha na Širokém vrchu, pronajatý sklep a jednoduché zařízení na zpracování hroznů. Velkou příležitostí pro rozvoj vlastního podniku přinesla velká privatizace Státního statku Most v roce 1991. Jako jediný podal privatizační projekt na vinice a sklepní hospodářství. Málokdo věřil, že by mohl jako samostatný vinař uspět. Vznikla firma Ing. Ivan Váňa - České vinařství Chrámce. Od začátku prosazoval české víno z českých hroznů. Dnes už jen s úsměvem vzpomíná na první roky vlastního podnikání bez jakýchkoliv dotací a pomoci zvenčí (za dob státního hospodaření byly dotace v zemědělství běžné a kryly až 70 % výrobních nákladů), na první zpracování hroznů, na splácení ohromných úvěrů i na boj s podvodníky. V roce 2001 převedl Ivan Váňa firmu na své děti  a vznikla společnost České vinařství Chrámce s.r.o. V letech 2006-2007 se podařilo vysadit vinici Hněvín, a tím přiblížit révu vinnou přímo obyvatelům města Mostu.

Ve vinném sklepěV roce 2014 se pustil do znovuvysazení vinice Mariany. Bohužel extrémní sucho v roce 2015 zničilo 80 % již vyrostlých sazenic. V letech 2015 a 2016 byly uschlé sazenice nahrazeny novými. Žel i v těchto letech pokračovalo horké suché léto a jen část sazenic se ujala. 

Ivan Váňa celý život doufal, že založené vinice budou v Mostě navěky. Kéž se to podaří!

Naše společnost České vinařství Chrámce s.r.o. se o to bude ze všech sil snažit.

Vývoj etikety Divoch


Den otevřených dveří v Chrámcích v sobotu 7. ČERVNA 2025 od 8.00 do 18.00 hod.

Zveme Vám na tradiční DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ V CHRÁMCÍCH! V sobotu dne 7. ČERVNA 2025 od 8.00 do 18.00 hodin. Ochutnáte všechna vína od roku 2015 do roku 2023. Vína přívlastková, archivní, oranžová, k…

Celý článek

Sleva měsíce KVĚTNA pro Tramín

Využijte výhodné ceny pro růžová vína v měsíci KVĚTNU. Tramín 2021 KOŠER Tramín 2022  Tramín 2019 Cena 120,- Kč Vína naleznete na e-shopu v rubrice Akce měsíce a doprodej.                  …

Celý článek