Chrámecké červené a bílé víno
Poctivá česká vína z vlastních vinic v Českém středohoří

Burčák

Koncem srpna, začátkem září začínají hrozny zaměkat, slupka bobulí bílých odrůd žloutne a průsvitní, modré odrůdy začínají zamodrávat. Rané odrůdy je potřeba co nejdříve sklidit, protože v teplém počasí jsou bobule napíchány vosami , někdy je vosy vykousají a zbyde pouze třapina. Rané odrůdy se zpracují na burčák. Burčák je kvasící vylisovaný hroznový mošt obsahující alkohol v rozmezí 1 - 7 % obj. Burčák bílý se v Chrámcích vyrábí z raných bílých a růžových odrůd, jako jsou Sieger, Veltlínské červené rané, Prim, Solaris, červený burčák pak z odrůdy Svatovavřinecké. ZamodráváníKaždý den je burčák čerstvý, hrozny se sklízejí každý druhý až třetí den dle potřeby, vybírají se zralé hrozny, které se převážejí do Chrámců, zde se odstopkují a druhý den lisují. V teplém počasí 20 - 25 °C mošt začne ihned kvasit. V době prodeje burčáku je prodejna v Chrámcích otevřena denně do 18 hodin, po-pá 6.30-18.00, so-ne 8.00-18.00.

S burčákem souvisí též BURČÁKOVÁ SLAVNOST a oslava sklizně hroznů, která se koná v sobotu dne 17. 10. 2015 v Chrámcích od 8.00 do 18.00 hod. Podrobné informace budou sděleny čtrnáct dní před konáním akce.Burčák


Další články


Den otevřených dveří v Chrámcích v sobotu 25. května 2024 od 8.00 do 18.00 hod.

Zveme Vás na pravidelnou jarní ochutnávku našich vín Den otevřených dveří v sobotu dne 25. května 2024 od 8.00 do 18.00 hodin. Ochutnáte 50 druhů vín rozmanitých odrůd a ročníků,  košer vína, archivn…

Celý článek

Vše nejlepší do nového roku 2024!

Do nového roku 2024 přejeme vše nejlepší!

Celý článek